Markt - Reisverslag uit Dar es Salaam, Tanzania van Maxime Kolijn - WaarBenJij.nu Markt - Reisverslag uit Dar es Salaam, Tanzania van Maxime Kolijn - WaarBenJij.nu

Markt

Door: maximekolijn

Blijf op de hoogte en volg Maxime

11 December 2011 | Tanzania, Dar es Salaam

Vrijdag was een officiele vrije dag in Tanzania en zijn we dus niet gaan werken. In plaats daarvan zijn we lekker thuis gebleven en hebben we rustig aan gedaan. ‘s Ochtends lekker ‘uitgeslapen’. Je kan hier maar tot 8 uur of 9 uur slapen want daarna is het gewoon te warm en word je door de warmte wakker! Dat is wel anders dan in Nederland, daar slaap ik makkelijk tot 11 uur. Maar hier niet meer. We gaan ook vroeger naar bed, rond een uur of 10/ 11 omdat je gewoon bekaf bent. We hebben vrijdag onze kleren met de hand gewassen! De dada’s (housemaids) willen het ook voor je doen maar dan moet je ze geld geven en Chantal en ik dachten dat we het wel zelf konden en dat ging verdomd goed. Het is een beetje een camping gevoel. Lekker met de hand wassen en dan in de zon laten drogen. Heerlijk!
Het eten is hier totaal anders. We eten ‘s ochtends een boterham met jam. En een stuk fruit zoals ananas of banaan. Met een vers sapje! ‘s Middags en ‘s avonds is het eigenlijk hetzelfde. Er staan dan 6 bakken met eten erin. Zoals rijst, bruine bonen, vlees, erwten en worteltjes en nog wat verschillende dingen. ‘s Middags kunnen Chantal en ik eigenlijk bijna niet eten door de hitte dus vanmiddag mochten we boterhammen eten. Die rijst komt wel echt je keel uit daarom. We drinken ook ontzettend veel water, lopen veel, zweten veel en je eet maar 3 maaltijden op een dag terwijl je in Nederland snacks eet. Het Tanzaniaanse eten heb ik wel echt genoeg van dus we gaan zo af en toe ook eens ‘normaal’ eten.
Woensdag gingen we om een KitKat maar dat smaakte voor geen meter omdat het chocola is en het is warm, dat was een flinke tegenvaller. Ik heb in het weeshuis trouwens een ontzettend lekkere banaan gegeten. Hij was een soort van geroosterd en zoutig. Echt super lekker! Bananen eet ik hier echt veel. Bijna bij elke maaltijd eet ik er eentje. Lunch hebben we al eens overgeslagen omdat we echt niks naar binnen konden krijgen dus dan nemen we gewoon een banaan. Nou het gaat zo allemaal wel zijn gangetje hier. Vrijdag zijn we met onze hostmom Rosemary naar een bruiloft van haar nicht geweest. Een hele ervaring. Wederom de enige mozungu’s en we waren flink underdressed omdat ik met mijn slippertjes aankwam terwijl ze allemaal in gala kleding waren. Het was echt een hele ervaring! Daarna zijn we naar een pub geweest. Hier gingen Rosemary en haar neef nog lekker dansen. Helaas ben ik een houten hark en heeft hier werkelijk iedereen een gevoel voor ritme dus dat word vanuit een hoekje toe kijken hoe goed iedereen kan dansen. Het aloude gestaar houd ook maar niet op…
Vandaag zijn we weer naar de kerk geweest Daarna naar een lokale markt met Rosemary. Het heeft hier gisteren geregend (JA dat doet het hier ook) en het was een grote kliederboel met modder. Nu dacht ik dat ik de Tanzaniaanse markt kon trotseren en moedig stapte ik de auto uit. Er kwam een geur van verrot fruit je tegemoet. Chantal bleef in de auto zitten en achteraf gezien had ik dat beter ook kunnen doen. Ik stapte na 2 stappen namelijk al vol met mijn witte slippers in de modder. Mijn slippers gooiden daarna vriendelijk wat stinkende modder op mijn mooie witte legging en zo doende ook op mijn jurk. Als enige blanke over een ‘markt’ of beter gezegd modderpoel gezwerfd met Rosemary. Mijn voorkant was mooi schoon dus iedereen vrolijk: mambo en ik liep voorbij en ze zagen mijn achterkant. Vol bruine vlekken. Hilarisch blijkbaar.
Na een tijd door de modder en water geschuifeld te hebben had Rosemary wat ze wilde hebben en konden we terug naar de auto. Ik gleed gelukkig niet uit maar men riep me vriendelijk na: Karibu to Tanzania. Welcome to Tanzania. Dit is Tanzania. Ik ben door de hele markt uitgelachen maar goed dat heb ik dan ook weer eens meegemaakt. Mijn hostmom is een vrouw die heel erg leeft volgens de Tanzaniaanse wet. Die is namelijk: te laat komen is niet erg, gewoon vriendelijk sorry zeggen. Langzaam zijn is ook niet erg. En met iedereen en alles praten is ook niet erg. Eigenlijk is niks erg.
Ze gaat overal langs en dan moet je ze nog even daar een boodschapje doen en dan nog even langs de slager. Half uitgedroogd zijn we half Dar-es-Salaam doorgecrossd voor dat we bij de laatste winkel waren en ze toch nog vriendelijk een flesje water voor ons kocht. Het is een schat!
We zijn net terug van het Mediterraneo Restaurant waar we heerlijk hebben avond gegeten. Voor 15 euro een bord friet met de beste kip die je hier kan krijgen en een glas cola met een uitzicht waar je u tegen zegt. Heerlijk het geluid van de golven en een zacht windje. Nu weer terug thuis en bekaf. Morgen weer naar het weeshuis gaan werken!
Ik vind het trouwens erg leuk om alle reacties te lezen! Ik kan helaas niet op iedereen reageren maar als je mailt mail ik wel terug hoor! XX Kwaheri Max

maximedanoontje@hotmail.com

• 11 December 2011 - 16:23

Frank:

Hey Max, klinkt goed dat terras (mmm die markt minder, maar je hebt je er vast gracieus doorheen geslagen :-). Ik zie het al voor me.

Fijn om weer wat van jullie te lezen. Werk ze maar weer morgen.

XXX

• 11 December 2011 - 19:54

Ina:

Hoi Maxime, was er op de markt ook vlees , met veel vliegen erop, te koop ?
    Die geur is n.l. nog erger dan alleen verrot fruit. Je honger gaat dan vanzelf over. Je weet trouwens wel waar je wezen moet om te eten. een waar vierenhalf sterren restaurant !!
    Toch ook maar proberen van de tanziniaanse keuken te eten hoor.
    Als je dan thuis komt vindt je alles lekker ! Succes met je kindjes in het weeshuis. Het ga je goed. Groetjes Ina

• 12 December 2011 - 04:49

Maxime Kolijn:

Hoi Ina! Er was geen vlees nee. Het was gewoon allemaal verrot fruit wat er bleef liggen. Is het echt een viersterren restaurant want dat weet ik helemaal niet haha! Ik heb ugali al geprobeerd en voor de rest eten we eigenlijk altijd thuis wat ook wel lekker is. Het vlees hier laat ik wel staan maar voor de rest is het eigenlijk heel gewoon. Dankje! X

• 12 December 2011 - 10:05

Ruud:

Hoi Maxime,

Vindt het erg leuk om je verhalen te lezen! Ben benieuwd naar de foto's. Succes!

• 12 December 2011 - 11:36

Gerda:

Hoi Maxime, je dacht ff leuk naar
    de markt te gaan; haha, kzag je al lopen in gedachten; ff wat anders dan Terneuzen? En leuk dat je naar die bruiloft kon, om dat ook mee te maken, ondanks je slippers! Veel succes er weer mee he? Groetjessss

• 12 December 2011 - 18:22

Anke:

Hoi Max! Ik vind het echt leuk om je verhalen te lezen! Ik zie je al lopen over die markt... Morgen vraag ik aan Leo of ik even op haar facebook mag, dan kan ik de foto's ook bekijken, aangezien ik geen facebook heb. Heel veel plezier en geniet ervan! Dikke kus

• 14 December 2011 - 09:23

Opa En Oma.:

Lieve Maxime.

Wat een ervaringen doe jij daar op zeg.
    Van modderpoel tot bruiloft.
    Schitterend om dit allemaal te lezen.
    Liefs,
    Opa en oma.

• 15 December 2011 - 18:58

Denise:

Ik kan niet wachten tot je volgende verhaal siss! Ik geniet ervan om ze te lezen.